Göteborgsvarvet 2013 – uppladdningen

gbgvarvet2013a

Det har nog inte undgått någon att uppladdningen inför Göteborgsvarvet lyser skarpt i den eddyanska villan. Trots att jag är en träningstok utan dess like så tyckte jag innan jag faktiskt anmälde mig att det var urbota vråltrist att springa. Men anmäld tillsammans med arbetsplatsens laguppställning så var det ju bara att bita i det sura äpplet och gå ut i den kalla januarivintern och blåsa lite liv i lungorna. Jag jag sprang. 7 kilometer sprang jag. Och det var jobbigt, men det var inte så värst trist ändå. Så jag ökade distanserna, en ordagrann milstolpe var första gången jag sprang just en mil och trots att jag rörde mig framåt i 6minuters-tempo var jag stolt som en tupp då jag kom hem. Jag hade ju klarat det. Och det var långt ifrån trist, jag ville ut igen och igen och igen. Bli bättre och bättre för nu rackarns i min lilla låda skulle jag ju springa Göteborgsvarvet!

Nu är det 5 veckor kvar och jag har sprungit 14,5 kilometer som längst och i veckan ska jag öka upp till 16 kilometer. Min ”vanliga” runda är på 12 kilometer och den springer jag ett par gånger i veckan på 5,30 tempo vilket innebär ett Göteborgsvarv under 2 timmar. Det är jag stolt över, och även på 14,5 kilometer lyckades jag hålla mig under den magiska två timmars gränsen, vilket bådar gott inför varvet. Jag tror dock inte att jag ska springa hela sträckan så fasligt många gånger innan det är dags utan kommer nöja mig med en eller två prova-på-gånger och sedan träna mig stark på 14,5 på samma sätt som jag nu så enkelt springer 12 kilometer.. Resten kommer att gå av sig självt =).

Min största boost (förutom själva faktumet att jag är anmäld till ett lopp såklart) har varit mitt älskade pulsband jag knipsar fast om midjan innan jag beger mig ut i löpspåret. Kopplad till min iphone mäter den hjärtslag per minut och räknar ut vilken procent utav min kapacitet jag ligger på för varje kilometer jag springer. På så sätt kan man enkelt anpassa sin löpning då man hela tiden får reda på hur man ligger till i förhållande till sin egen kondition. Ligger jag exempelvis på 100% av min kapacitet de första fem kilometerna är tanken rätt otrolig att jag ska orka en halvmara. Ligger jag däremot på 80% kan jag hålla ett bra tempo tidsmässigt men utan att ta ut mig för mycket. Iphone hjälper dessutom till med att räkna ut snitthastigheten per kilometer som alltså måste ligga under 5,40 tempo för att klara ett Göteborgsvarv på 2 timmar. Verkar det krångligt? Egentligen inte, bara nördigt kul, en boost som får mig att prestera ännu bättre och ta till teknik istället för flås för att orka längre sträckor på bättre tid.

Fast mitt egentliga mål är bara att springa en hel halvmara utan att gå under vägen och utan att vika mig dubbel efteråt. Och om jag dessutom klarar den magiska tvåtimmars-gränsen så ska jag kyssa mina sjukt snabba löpskor flera gånger om. Och anmäla mig på studs igen till nästa år =).
Högaktningsfullt, eddy

gbgvarvet2013b
Pulsbandet kombinerat med runkeeper mäter distans, hastighet, hjärtslag och hjärtkapacitet. Precis vad man behöver för den där lilla extra boosten.

2 kommentarer

Under den fabulösa vardagen, det hälsosamma livet

2 svar till “Göteborgsvarvet 2013 – uppladdningen

  1. Visst är det härligt när det lossnar. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå bra. Lycka till.

  2. Pulsklocka är grymmers! Tränade mycket med det förr, och det var först med klockan som jag orkade springa längre stäckor eftersom jag SÅG att jag skulle bli trött INNAN jag blev det. Och efter ett tag lär man känna kroppen så bra att man kan skippa pulsklockan och bara köra på känn med lika bra resultat. Fast det vet du väl redan :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s