fantastiskt fantastiska Island – dag 3

Det är dags att återigen drömma sig bort och återvända till det magiska sagolandet Island. Dag tre var egentligen den sista dagen, eftersom vi åkte hem vråltidigt morgonen därefter..

Vi satte av mot Islands västra udde och nådd efter en stund lavalandskapet Grindavik. Som att ta en tur till månen liksom. Så Been there done that =)
island20

Precis runt knuten låg dagens expeditionsmål. Fabulöst fantastiska och totalt magiska Blue Lagoon. Det finns knappt ord att beskriva denna plats. Det var något utav det häftigaste jag någonsin sett. De kolsvarta lavastenarnas kontrast mot det nästintill radioaktivt blåa vattnet och den isvita bottnen färgad av kiseldioxid och svavel.

island21

Blue Lagoon är ett geotermiskt spa som ligger precis i anslutning till det kraftverk man kan skymta längst bort i bilden. Varför lägga ett kraftverk jämte en sådan magisk plats kan man undra? Jo, det var nämligen så att kraftverket låg där först, och genom vattenavfall från kraftverket uppstod sedan källan ur alla de springor i kontinentplattorna som ligger precis här. Arbetarna började använda källan som badhus och märkte snart att de höga halterna av kisel och svavel samt någon form av sällsynt algväxt gjorde att de hudsjukdomar flera utav dem hade försvann. Blue Lagoon är alltså ett väldigt lyckat människomisstag och inte ett utav naturen skapat fenomen som man kanske kan tro.
island22

Sedan var det äntligen dags att hoppa i! Vattnet var hela 45 grader på sina ställen och den stormande vinden gjorde sitt för att förhöja upplevelsen ännu mer. Och medan vi simmade omkring och njöt av fulla muggar fick vi även  ansiktsbehandlingar i form av en lavastensskrubb, en rengörnade kiselmask och en mjukgörande alginpackning.

island23
island24

Och såklart bjöds det även på lagunblåa förfriskningar =). Vi spenderade faktiskt hela dagen här och man var sådär underbart mör i kroppen efter en heldag i det heta vattnet. Åk hit vetja!
island25

Den här bilden har ni ju sett innan men det är nog min favoritbild från hela resan. Mitt emellan två kontinentplattor på ett stormande Island med neonblått vatten, nattsvart lavasten och den vita kiseln som smyger sig upp vid kanterna. Och där borta vid horisonten, grönskan och bergen. Den är bara så himla häftig tycker jag! Och så himla Island.
island26

Sedan var det hem och göra sig fin och redo för kvällen för det vankades middag på en utav Reykjaviks finaste restauranger – Perlan. En riktigt klassisk fine dining med vita dukar, silver bestick och en stor matsal högt upp i ett torn som snurrade runt sådär på 60-talsvis. Kvällen kan sammanfattas toksaftiga lammracks, underbara människor och utsikt över hela Reykjavik.
island28

Och sedan var det enda som återstod att posta ett vykort till min älskade lillebror innan jag fick fara hem och säga: Tack Island för den här helt fantastiska upplevelsen. Jag kommer sakna dig men jag vet att vi kommer ses snart igen.
island27

Ja, så hade jag det på Island. Nu vet ni.
Högaktningsfullt, eddy

4 kommentarer

Filed under på äventyr i andra länder

4 responses to “fantastiskt fantastiska Island – dag 3

  1. Mia

    Underbara bilder Eddy, jag blir verkligen sugen på att resa till Island! Härligt och så himla värt att du vann den!

  2. Jag läste ”blue Lagoon är ett geoMETRISKT spa” och undrade vad tusan som menades med det…
    Fantastiska bilder :)

  3. vad kul att se bilderfrån island, är verkligen sugen på att åka dit nu!

  4. Helt underbart fantastiska bilder… Blir så sugen på att åka… Hade varit helt underbart att sjunka ner i vattnet i den lagunen… Såg ju galet härligt ut… Förstår att du hade en underbar resa…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s