min effervescence

När jag packade för att fara på stickläger på Öland i somras bestämde jag mig för att jag ville ha med mig ett riktigt lyxprojekt. Något som var bara för mig som jag riktigt unnande mig lite som balans till att jag samtidigt stickade en hel islandströja till min pojkvän. En lyxstickning i lyxgarn och lyxstickor helt enkelt. Det blev en effervescence, en kofta jag varit  lite löjligt kär i sedan jag såg den för allra första gången och redan vid första ögonkastet bestämt mig för att någon gång sticka. Och vet ni, jag är så himla glad för att jag gjorde det!

effervecence1

Effervecence stickas nedifrån och upp med monterade ärmar. Det som gör den i mina ögon sådär oemotståndlig är det urtuffa spetsmönstret man stickar på de två frampanelerna. Det liknar liksom ingenting jag någonsin sett. Mönstret grundar sig på stora hål där man lyfter maskor över varandra för att skapa små vågräta trådar och panelen innehåller dessutom både slätstickning, avigstickning och mossstickning i en fantastisk blandning. Den är verkligen toksnygg! Och toksmart. Jag skulle gärna sticka detta mönstret igen, kanske på ett par sockor eller så i framtiden.. Men i all denna mönstereufori höjer jag en yttepytte varningsflagga. Innan jag satte igång bläddrade jag nämligen igenom andra projekt på ravelry och hittade några kommentarer på mönstret. Inga fel, men smarta förbättringar som till exempel att lägga upp en extra maska i uppläggningen för att få en jämn resår i nederkanten. Så kika gärna igenom dessa  om du funderar på att sticka dig en egen, speciellt i en utav de större storlekarna.

effervecence3

Det underbara garnet är handfärgat och kommer från dye for yarns. Jag köpte det på Loop i London förra året och det är en underbart mjuk och glänsande merino/silke-blandning. 400 meter a 100 gram och jag gjorde av med ungefär 2 och ett halvt nystan. För er som inte har möjlighet att åka enda till Loop så kan jag glädjefullt avslöja att talangfulla tantkofta har lagt vantarna på samma garnbas och hos henne finns en uppsjö av härliga färger att frossa i. Ett litet tips som i alla fall gör mig helt nipprig av lycka (och det kan ju vara så att jag själv redan lagt rabarber på några härvor). Knapparna i skimrande pärlemo hade jag turen att trilla över i en sybehörsbutik på Orust i somras och döm av min förvåning då de hade den där helt perfekta lila nyansen. Den här koftan ville liksom bara bli sådär helt rätt utav sig själv. Och pricken över i? Så klart att jag stickade hela härligheten på mina signaturestickor. Herre i min lilla låda vad fantastiska de är!

effervecence2

Jag har aldrig varit förtjust i att montera och faktiskt till och med undvikit mönster som innehåller montering. Men eftersom jag så himla gärna ville sticka just denna bestämde jag mig för att bara göra det. Och vet ni, det gick bra. Galant till och med. Och visst är jag ingen monteringsdrottning än men övning ger färdighet och jag kan tänka mig att öva på fler plagg framöver.

Toknöjd är jag i alla fall och det känns kul att jag hittade denna speciella kofta till detta speciella garn tillslut. Jag tror bestämt att de liksom är menade för varandra…
Högaktningsfullt, eddy

19 kommentarer

Under kreativiteten är likt svalor som häckar

19 svar till “min effervescence

 1. Helt underbart vacker kofta! Jag kikade på de där signaturestickorna på nätet, herre min je vad dyra de är, men de verkar riktigt fina!
  Kanske man kan skaffa sig några en vacker dag när man är stadd vid kassa:)

 2. Ja, den är fantastiskt fin!

 3. Superfin!! Verkligen fint spetsmönster!

 4. Fia

  Den var riktigt fin. Förstår att du är nöjd.

 5. Jag håller med, galet snygg!

 6. Den koftan är så himla snygg och i det garnet!! Du kan vara så himla nöjd och stolt över den!

 7. Jättefin kofta i en otroligt fin färg! Blir sugen…

 8. Vilken fin kofta och vilket fint spetsmönster:)

 9. Jättefin! Spetsmönstret är just det där extra.

 10. Så underbart fin!

  En kofta som står på min ‘att-göra-lista’ i lila som jag älskar. Skall kika in hos Tant Kofta för att se om man skall lyxa till dig. För övrigt så missade jag henne totalt på Syfestivalen. :-(

 11. Jättefin! Garnet passade verkligen bra :)

 12. Fin tjej i fin kofta!

 13. Lika snygg som allt annat du gör. Du är en naturbegåvning helt enkelt.

 14. den är helt fantastisk!

 15. Men åh, så himla fin kofta du har stickat! Den passar dig verkligen superbra!

 16. your sweater turned out gorgeous! a perfect fit and choice of wool, you look lovely!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s