min karusellsjal

En sjal jag velat sticka mig rackarns länge är tantkoftas karusell. Den är både sådär skir och vacker på samma gång som den är både lekfull och busig och den verkar liksom passa perfekt in i alla sammanhang. Och nu äntligen (ja faktiskt nästan ett år sedan jag såg karusellen för första gången) så har den blivit både stickad och klar!

karusellsjal4

Sjalen stickas från toppen och ner och hela tiden med att den växer bildas nya små åsar som ett grenverk ungefär. Längst ut på varje gren, ja lite som pricken över i, bildas sedan ett litet karuselltak som ger sjalen ett arbetat och lekfullt avslut. Avmaskningen görs sedan i en avvikande färg och beströs med glaspärlor som adderar både tyngd och den där extra flädfullheten som sätter guldkant på tillvaron =).

karusellsjal1

Min sjal fick sig en röd kant både på avmaskingstråd och glaspärlorna. Originalet har olikfärgade pärlor och avmaskning och även en tredje färg på själva sjalkroppen men jag ville göra en mer sober variant just denna gång. Glaspärlorna är både härligt tunga och har en fantastisk lyster och adderar verkligen det där lilla extra man allt för ofta vill komma åt.

karusellsjal3

Hos tantkofta hittar man karusellpaket där man själv kan plocka ihop sin basfärg, glaspärlor och kantdekor. Den stickas i det underbart skira och våriga filisilkgarnet som är en dröm både att sticka och att bära. I just min karusell har jag dock använt ett annat garn. Kroppen är stickad i en merinosilke från cascade jag köpte i New York i somras och skulle bli till en tilltänkt kofta. Koftplanen lades dock fort ner och istället fick det mjuka glansiga garnet förvandlas till en ny sommarsjal som i sin neutrala ton känns väldigt fräsch till garderobens alla sommarjackor. Och det ä ju något visst med att sticka direkt från stashen eller hur? Kantfilisilken och de vackra glaspärlorna är dock från tantkofta och jag anar nog att jag kommer sticka ytterligare en karusell i framtiden och då blir det färgglad filisilk för hela slanten!

karusellsjal2

Mönstret är tydligt och smart och jag gillar verkligen simpliciteten i sjalen utan att den aldrig någonsin blir tråkig. Det händer något hela tiden och med sin svala struktur och sitt härliga omfång har den redan blivit en vårfavorit. Exempelvis fick den följa med mig under lördagens bröllop och värma mina axlar då solen föll framåt kvällen.
Och om ni inte redan räknat ut det? Den här sjalen är en solklar tiopoängare =)
Högaktnigsfullt, eddy

4 kommentarer

Under kreativiteten är likt svalor som häckar

4 svar till “min karusellsjal

  1. Den var fin, lite lagom spännande mönster, ser det ut som!

  2. Jättefin, förstår att du gillar den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s