VitaminLin

När jag och mina vänner för någon månad sedan ungefär for på en stickresa till Köpenhamn visade det sig lustigt att vi alla var väldigt sugna på att sticka koftan Vitamin DVi gör det ihop sa vi och vips hade vi startat oss en liten inofficiell knit-a-long. Och nu, är den faktiskt precis klar och jag är redan totalt förälskad!

vitaminlin1

Jag visste precis vilket garn jag skulle använda eftersom jag köpt det nästan ett år tidigare för att just sticka en Vitamin D, nämligen Kalinka från Karin Öberg. Kalinka är ett helt fantastiskt garn i 100% lin. Det håller hög kvalitet, finns i en uppsjö magiska färger och produceras här i Sverige utav en riktig eldsjäl. Förra sommaren då jag var på stickläger på Öland hälsade vi på hemma hos Karin och hon berättade om sin verksamhet, sin process och det fina garnet. Såklart kunde jag inte motstå, dessutom hade jag ju stickat utav det innan och visste vilken kvalitet det höll, så tre härvor i den djupblåa färgen Kongo fick följa med hem just i syfte för att bli en Vitamin D. Och nu är det sanning =)

vitaminlin2

Tre härvor räckte faktiskt precis på håret (jag har 35 meter kvar ungefär) och jag har stickat mig en storlek small. jag använde ganska små stickor med flit eftersom jag vet att lin har en tendens att hänga ut sig lite grann ju mer man använder sina plagg. En annan sak som är så fantastiskt med lin är att det kanske kan kännas lite hårt att sticka med, men ju mer man använder sin kofta, sliter på den och tvättar den desto mjukare och finare blir garnet. Säg det konstfiberplagg som fungerar så? =)

vitaminlin4

Och mönstret då? Jo det är fantastiskt! Underbart genomarbetat, har ett tydligt upplägg och konstruktionen är helt enkelt urbota smart. Det finns helt klart en anledning till att 2848 personer har stickat denna kofta före mig. Koftan stickas uppifrån och ner med ett runt ok som formas utav det små hålmönstren på ryggpartet och sedan tar man av och stickar ärmarna så de är färdigstickade innan man går över till kroppen. En oro som jag hade innan jag startade var att de förkortade varven man stickar i kroppspartiet inte skulle bli så snygga i lingarn eftersom det skulle synas allt för tydligt. Men tji fick jag! De är nästintill osynliga och får koftan att svepa galet vackert med ett härligt böljande fall.

vitaminlin5

Jag är helt enkelt tokigt nöjd med denna kofta och har faktiskt i princip bott i den sedan den blev klar. En linkofta har jag velat ha länge eftersom det i mitt tycke är den perfekta sommarkoftan och färgen är otroligt intensiv och matchar i princip allt. Modellen är smickrande och mönstret är så otroligt välgjort och roligt att jag är sugen på att lägga upp en till på studs. Detta är min nya perfekta varje-dag-till-allt-hela-sommaren-kofta. Sticka en du med vettja!
Högaktningsfullt, eddy

Annonser

13 kommentarer

Filed under kreativiteten är likt svalor som häckar

13 responses to “VitaminLin

 1. Jag har inte varit så sugen på den förut, men på dina bilder ser den så fin ut att jag faktiskt får lite lust att sticka den jag också.

 2. Lena Wärnbring

  Åh, vad söt den va! Jag älskar Lottas Uppifrånåner! Jag ser att det inte är den ……såg den på Ravelry. Du gör så fina grejer, beundrar Er. Jag är så glad att hantverket kommer tillbaka, dessutom tycker jag det är så roligt att Ni yngre kommer att föra hantverket vidare….. Lena

 3. Jättefin!! Suget efter att sticka en själv ökar hela tiden :-)

 4. Grymt fin å vacker färg. Blev sugen på å sticka en sån men får bli när lillkillen är äldre å min tröja som jag har på stickorna är klar :)

 5. Den koftar ser skön och luftig ut. Den är dessutom mycket snygg!

 6. saltflingan

  Superfin är din Vitamin D och så bra idé att sticka i lin. Jag stickar också på en fast i Jitterbug. Är väldigt nöjd så här långt även jag.

 7. Lotta

  Så fin den blev!! Snyggt fall med lingarnet och färgen klär dig utmärkt.
  Lika snygg till vardags som till fest.

 8. För mer än ett år sedan köpte jag mönstret till Vitamin D, men sedan hände inget mer. Jag funderade på garnval och sedan rann det ut i sanden. Men nu har jag bestämt mig, Kalinka skall inhandlas. Jag förstår att du är nöjd, den är ju så fin, både färg och modell klär dig.

 9. Katharina

  Åh, så snygg! Har ett ufo i precis samma garn och nu vet jag vad det ska bli istället. Hälsningar Katharina

 10. Så fin din Vitamin D blev i lin!

 11. Lena Wärnbring

  Hej igen…..Jag har en fråga, vad tror du om att sticka den i tunt 2-tr lingarn? Det borde ju bli fint fall åxå, eller är det bättre med det lite stadigare linet? Vad menar du med ganska små stickor?

  • eddysblogg

   Hej, allt beror ju på masktätheten så gör en provlapp i garnet du tänkt använda. Jag stickade på stickor 3 vilket är ganska små stickor till det garnet. Har tidigare stickat en tshirt i samma garn på sticka 4,5 exempelvis. Lycka till:)

 12. Köpte tre härvor illgrön Kalinka i lördags! Tax för tipset, den var jättefin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s