Gotland runt… på cykel!

Goddag denna söndag ute i stugorna. Idag är det min sista semesterdag men jag tänkte dela med mig utav min senaste semestervecka och dess eskapader här på bloggen idag. Egentligen hade vi tänkt fara och fjällvandra i år igen och hade siktet inställt på Padjelanta som är ett slags norskt Sarek. Men eftersom min höft fortfarande bråkar (den blev inflamerad veckorna innan göteborgsvarvet pga överträning och nu går jag hos sjukgymnast) så klarade den helt enkelt inte av att gå så långt med så tung packning. Så vad göra istället? Jo, cykla runt Gotland såklart!

Dag 1:
gotlandrunt1
Efter tåg till Kalmar och buss till Oskarshamn anlände vi äntligen med färjan till Visby kring halv fem snåret. Vi hämtade ut våra cyklar, samlade ihop teamet och gjorde oss redo för en första etapp. Målet var Tofta Strand, ungefär 23 kilometer söder ut men efter en liten detour blev det totalt 31 kilometer denna dag innan vi slog läger för natten.

Dag 2:
gotlandrunt2
dag två vaknade vi upp till den här vyn. Vi slog inte läger på själva campingplatsen (och kommer heller inte göra det någon gång på resan) och var helt själva på en liten strand strax utanför Tofta. Redan idag bestämde vi oss för att avvika från Gotlandsleden som annars är resans färdväg. Skälet till detta? Jo, en liten tur till Fardhem och Gotlands fantastiska spinneri!

gotlandrunt3
I spinneriet fick vi en guidad tur och en resa genom tiden då de tunga 20-tals maskinerna sto och malde. Så himla mäktiga maskiner, som tunga ånglokomotiv ungefär! Med mig fick jag även två ljuvliga härvor entrådigt gotlandsgarn som jag redan klämt och klappat på massvis. Det dröjer nog inte länge innan de hamnar på stickorna vill jag tro…

gotlandrunt4
Och sedan tog jag den här bilden som nog är min favorit från hela resan. Så här hade vi det. Cyklande någonstans på Gotland med vajande sädesfält runt omkring oss.

Dag 3:
gotlandrunt5
Dag tre vaknade vi upp på en liten udde strax söder om Nisseviken. Vi lagade gröt, drack kaffe på en gaseldad kaffebryggare (inget fryskaffe här alltså) och gjorde oss redo för dagens strapats.

gotlandrun6
Idag var det runding av södra udden som gällde och här är jag och Ida hela vägen nere vid Hoburgsgubben. Lite regn i luften denna dag men som alla vet så finns det ju inget dåligt väder…

gotlandrunt16
Och på kvällen hittade vi den mysigaste lilla restaurang man kan tänka sig. På Hamra krog spelade de Edith Piaff, hade escargot på menyn och servitörer som bröt på franska. Åker ni någonsin till Gotland, missa inte denna ljuvliga lilla pärla på sydostkusten, lova mig det.

Dag 4:
gotlandrunt8
Under dag 4 nådde vi Kattlunds medeltidsgård där vi stannade för att avnjuta vår allra första saffranspannkaka. Och jag måste säga nja. Jag är en saffransälskare av stora mått men även en ris-ala-malta-hatare vilket gav saffranspankakan (som i min värld liksom hamnar någonstans däremellan) betydet nja. Men det var superkul att få prova och salmbärssylt är ju grejen alltså!

gotlandrunt9
Och sedan nådde vi Ljugarns strand som också blev vårt läger för natten. Här bodde vi precis bredvid Ljugarns raukområde vilket blev mitt allra första möte med raukar. Alltså vad häftiga de är! Bildade av koraller i tropiskt hav långt innan istiden föll över Sverige. Detta är för övrigt en annan favoribild från resan.

gotlandrunt7
Naturmat alltså! Det är ju så himla gott. Med oss på redan hade vi Magnus som förmodligen skulle kunna söka till tv konceptet: Sveriges mästerkock på stormkök=)

Dag 5:
gotlandrunt10
Dag 5 pinnade vi på riktigt ordentligt då vi låg aningen efter i körschemat. Vi passerade österGARN (finns väldigt många orter på Gotland som slutar på garn som betyder ungefär udde eller strand vad jag förstått). Vi tog en härlig bild framför en utav gotlands alla möllor och cyklade vidare in i Gothem där vi åt världens godaste vedungsbakade pizza. Sedan satte vi oss på cyklarna igen och trampade på en bra bit norr om Slite där vi äntligen slog ett mycket sent läger för natten.

Dag 6:
gotlandrunt11
Eftersom vi natten innan inte tältat vid en strand (första och enda gången) stannade vi ganska fort dag 6 för ett morgondopp. Vi lyckades pricka in denna magiska källa i ett gammalt kalkbrott i Vallerviken med det turkosaste vatten du kan tänka dig. Och ja, man fick bade här =)

gotlandrunt12
Sedan tog vi färjan över till Fårö och cyklade dess 6 mil. Här år vi lunch, väjde för får på gatan och besökte tre olika raukområden. Mest känt och häftigast var såklart Långhammar där även denna bild är tagen. Helt klart ett annat Gotlands-måste för den som är på tur här =). Sedan blev det färjan tillbaka igen och ytterligare en timme på cykeln innan dagens etapp var avklarad.

Dag 7:
gotlandrunt13
Dag 7 vaknade vi på stranden i vackra Ar, helt klart en dold pärla. Här blev det en härlig grötfrukost på stranden innan vi cyklade vidare för att passera Gotlands norra udde. Ett utav mina mål med resan har varit att köpa mig ett vackert lammskinn att ha i min stickfåtölj. Överallt på Gotland finns gårdar med skylten lammskinn men jag ville vänta till sista dagen så jag inte behövde släpa på det i en hel vecka. Tillsist kom vi till en supermysig liten gård som hette Russhaga och låg i samhället Stenkyrka. Här möttes vi av en underbar kvinna som visade oss runt på gården, berättade om sina får (en ganska liten besättning om endast 50 djur) och hur det kom sig att hon blev fårägare. Hennes skinn var helt underbart fina och när jag äntligen bestämt mig för ett utav dem visade det sig att hon inte tog kort. ”Men du kan få mitt kontonummer, så kan du sätta in pengar då du kommer hem” sa hon då. Wow!! Tänk att låta en främling fara iväg med ett skinn för över tusenlappen med endast ett löfte om att sätta in pengar på hennes konto. Det är helt fantastiskt tycker jag! Ska du köpa ett lammskinn gör det på Russhaga i Stenkyrka, de har gudomliga skinn, bra service och en kvinna som verkligen brinner för det hon gör. Och det är ju något speciellt med att bara svänga in på en gård och köpa med sig något så vackert hem samtidigt som man ser de andra fåren gå och beta. Att köpa ett skinn i en souvenirbutik i Visby hade liksom inte alls varit samma sak..
Nåväl, sedan blev det lyxmiddag på Krusmyntagården ca 10 kilometer norr om Visby för att fira att vi nästan var klara innan vi slog tält längs vattnet. Bara en mil kvar nu alltså.

Dag 8:
gotlandrunt14
Och ja, efter 40 minuter på cykeln var vi i Visby. 50 mil på 7 dagar alltså och världens häftigare semesterupplevelse. Oj vad vi har sett Gotland och alla dess russin. Och jag skulle gärna åka tillbaka en annan gång och plocka de allra godaste russinen ur kakan =)

gotlandrunt15
Och i Visby rådde medletidsveckan för full hals och vi passade på att insupa lite kultur innan färjan gick tillbaka igen. Medeltidsveckan var verkligen en upplevelse i sig. Jag tänker att de kändes för alla medeltidsfantastier på samma sätt som när vi garnnörar var i Brighton för ett par veckor sedan. Det är häftigt på något sätt =)

Hoppas ni tyckt det varit kul att få en inblick i min gotlandsresa. Vi hörs snart igen med nya äventyr. Stor kram till er alla!
Högaktningsfullt, eddy

6 kommentarer

Under den fabulösa vardagen, på äventyr i andra länder

6 svar till “Gotland runt… på cykel!

 1. Blir ju toksugen på Gotland när jag läser om erat äventyr!

 2. Ni ser ut håatt ha haft en väldigt bra vecka på ön. Jag som tjatar på maken om Gotland varje år blir ju ännu mer sugen. Nästa år får det bli både fjällen och Gotland!

 3. H

  Vilken härlig vecka!

 4. Som fullständigt värdelös cyklist är jag djupt imponerad! :)

 5. Andreas

  Intressant det här med fornnordiska namn.
  Min tolkning är: Garn betyder snarare strängen med vatten som vätter runt udden i en båge som en tarm & inte själva udden i sig.
  Tarmarna (garnet) går ihop & isär & tvinnar sig & skapar strömmar som går kors & tvärs runt udden…
  Det är min tolkning men en tolkning behöver ju inte alltid vara rätt eller fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s