den fantastiska mormorsrutefilten!

Ja, här kommer inlägget jag nästan gett upp hoppet om att nånsin skriva: Den fantastiska mormorsrutefilten är klar! Vi tar en bild med en gång tycker jag =)
IMG_8498

Den här filten är väl vad man egentligen kan kalla mitt första riktigt stora projekt jag någonsin startade. Innan dess hade jag stickat ett par skeva raggsockor i alldeles för tjockt garn, en sjal i syrenlila mohair och två par handledsvärmare med spets där jag läste diagrammet åt fel håll (uppifrån och ner och från vänster till höger som man gör när man läser en bok) samt virkat en halskrage i broderigarn gjord av just mormorsrutor. Men en mormorsrutefilt hade jag drömt om länge så på födelsedagen för nästan exakt fyra år sedan önskade jag mig färgglada nystan i present och satte igång!

IMG_8500a

Tio olika färger, ett nystan av varje, samt en turkos kantfärg blev det och jag bestämde mig för att virka filten i samma storlek som den var då alla nystanen tog slut (förutom kantfärgen och pistillfärgen som jag fick fylla på massvis). Jag valde även att göra samma två färger på pistillerna på samtliga rutor för att skapa en kontinuitet och varierade endast de två ytterfärgerna innan även alla rutor fick samma turkosa kantfärg. Jag hade ett väldigt flow i början och virkade nog en 80 rutor i en faslig takt innan och (enligt min egen teori) lärde mig sticka ”för bra” för att mormorsrutorna skulle vara lika intressanta längre. Och därmed fick de göra sitt första besök i Area 51.

IMG_8495

Ja, sedan hittade filten fram och tillbaka om vartannat. Under en period för två vårar sedan tappade jag plötsligt sticklusten under någon månad men då kreativiteten fortfarande fanns där fick virknålen jobba tills den glödde och rutorna växte sig snabbt fler. Efter en liten stund upptäckte jag att jag på mina tidigare rutor virkat dels både tokmycket hårdare än nu men även att det dessutom fanns ett extra varv på dessa något som inte fanns på de nygjorda rutorna. På grund av min ändrade virkfastighet så var rutorna trots allt i samma storlek varav jag lät det bero och valde att sätta de rutor som hade ett extra varv som en tjusig ram runt kanten vid monteringen. Det gäller att tänka positivt =)

IMG_8508

På midsommardagen 2014, nästan 3 och ett halvt år efter att jag påbörjat min fantastiska mormorsrutefilt satte jag igång med monteringen. Jag pusslade ut alla rutor på golvet för att få färgspridningen som jag ville innan jag satte fart med att virka ihop de 240 rutorna till en enda stor filt. Detta gick faktiskt ganska fort trots allt men här stötte jag på nästa hinder – trådfästningen! I början av processen provade jag att virka in trådarna direkt i rutorna, men då jag använde bomull slet sig trådarna hela tiden och gled ur sina fästen varpå jag snabbt valde att ge upp den idén. Och om jag ändå ska lägga ner så mycket tid på den här filten så kan jag lika bra göra det ordentligt tänkte jag och började fästa trådarna för hand.. på ungefär fem rutor. Sedan insåg jag hur mycket roligare det var att starta en ny ruta istället för att fästa trådar på en gammal vilket då också innebar att då filten väl var monterad och klar så hängde 2400 ofästa trådar och dinglade på baksidan. Ja, man kan ju tappa sugen för mindre.

IMG_8507a

Men skam den som ger sig! Jag fäste några trådar här och några trådar där och den 10 januari 2015 var äntligen den sista tråden fäst, nästan fyra år efter jag påbörjat min filt!

Så sammanfattningsvis kan man alltså säga att: 18,5 nystan bomullsgarn har jag använt och 3253 meter har jag virkat. Filten har 11 färger, 240 rutor och 2400 trådändar som nu alla är fästa. Och om det var värt det? ABSOLUT! Jag fullkomligt älskar den och har redan börjat fantisera om min nästa filt =)
Högaktningsfullt, eddy

Annons

22 kommentarer

Under kreativiteten är likt svalor som häckar

22 svar till “den fantastiska mormorsrutefilten!

 1. Den är helt umderbar Eddy!

 2. Hahaha, vilken härlig historia! :) Jag tycker ändå inte 4 år är en extremt lång tid för ett så stort projekt. Och den blev ju jättefin! Grattis! :)/Gisela

 3. Å, jeg elsker fargene! Jeg har faktisk blogget min Woolly i dag :) Jeg er så fornøyd, og må bare få takke for et nydelig mønster. Du er dyktig! :)

  • eddysblogg

   Hej och tack för din fina kommentar! Vad roligt att du gillade att sticka woolly. Det blir jag superglad av att höra. Och så himla fin blev den också! Stor kram eddy

 4. Helt underbar filt du skapat! Imponerande!

 5. Jag tycker att 4 år är en precis lagom tid för din filt. Superfin är den!!

  • eddysblogg

   Stort tack! Ja, det är väl egentligen inte så lång tid.. Men kanske har den aktiva virktiden varit ett halvår egentligen. Resterande tid har den fått legat till sig:)

 6. Snyggt färgval och snygg filt .

 7. Är så imponerad av ditt idoga arbete, och filten blev kanonfin.

 8. Den är så fin! Du har lyckats fantastiskt med färgvalet. En filt man blir glad av.

 9. Den är ju helt fantastisk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s