min drömmiga franska tröja!

På höstkanten förra året, ja då löven precis började falla fick jag syn på den drömmigaste tröja jag någonsin skådat! I vimlet på ravelry dök den upp från ingenstans och jag föll pladask som en nykär tonåring och kände ungefär att om jag inte får lägga upp och börja sticka denna just precis nu så dör jag! Men undebart är kort. Det dröjde inte många minuter innan jag insett att mönstret bara fanns på franska, ett språk jag knappt kan säga bonjour på utan att staka mig. Men vet ni, det finns änglar! Gulligaste Joelle som också blivit förtjust i mönstret erbjöd sig att översätta det (alltså förstår ni hur övergulligt det är?) och tillsammans drog vi igång en liten mini-knit-a-long och lade upp till varsin fransk dröm.

pps3

Det tog dock hela fem månader innan tröjan äntligen var av stickorna och varför kan man kanske undra? Jo, även om jag fullkomligt älskar den slutgiltiga produkten så vill jag inte rekommendera själva stickningen annat än till vana tröjstickare. Varför? Jo, mönstret är lite luddigt och sparsamt skrivet och lämnar mycket öppet för egna tolkningar (det är alltså inte Joelles översättning jag pratar om utan själva orginalmönstret). Det finns bara i en storlek så en del omräknande var tvunget att göras för min del då jag inte är en storlek 40. Det finns även en del tekniska erratas i mönstret som lyckligtvis snabbt kunde lokaliseras men kanske kunnat ställa till det för den mer ovana tröjstickaren. MEN, jag vill verkligen understryka att detta är ett gratismönster varför man som stickare inte heller har rätt att förvänta sig ett perfekt mönster och varför det även känns helt okej att mönstret har sina brister. Jag är faktiskt otroligt tacksam för att mönstret finns tillgängligt överhuvudtaget. Annars hade jag inte kunnat sticka mig min franska drömtröja eller hur? =)
pps2

Mönstret heter Pull (presque) Sessun och stickas nedifrån och upp i bitar. Fram- och bakstycke för sig samt armarna för sig innan de monteras vilket ger ett otroligt fint och skräddat intryck som jag är väldigt förtjust i! Garnet köpte jag på Swedish Yarn Mafias stickesa till Köpenhamn förra våren då jag var otroligt sugen på att prova detta garn efter att ha dreglat över det i boken ”Finstickat”. Garnet är Highland Wool från Isager och är mjukt som ett moln, fyller helt otroligt och tröjan är underbart varm trots att den är så tunn. Färgen är ljuvligt isblå vilken var anledningen att jag föll för garnet från början och nu känner jag att jag nog måste ha fler tröjor i detta garn framöver. En ny garnfavorit helt enkelt!

pps1

Och den färdiga tröjan? Jag fullkomligt älskar den!! Passformen blev perfekt, garn och mönster gifte sig fantastiskt och den känns sådär vardagselegant som jag liksom vill att en tröja ska vara. Dessutom är jag nog lite kär i spetspartiet på brösten och den där molninga känslan som garnet ger mot huden. Och trots att den var lite av gissel att sticka så är jag så tokigt nöjd! Jag behöver fler tröjor som denna i min garderob helt klart =).
Högaktningsfullt, eddy

Annons

5 kommentarer

Under kreativiteten är likt svalor som häckar

5 svar till “min drömmiga franska tröja!

  1. Åh så uuuunderbart vacker! Förstår att du föll pladask för både mönster och garn. Den är helt ljuvlig!

  2. LallaGunilla

    Så fint så det är nästan inte klokt. Du passar så bra ihop med denna vackra tröja.

  3. Det var en snygg tröja, mönstret fram var så fint.

  4. windybrookspinner

    So pretty! It suits you wonderfully.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s